Čistilne naprave in bioplinarne
Kanalizacija
Gospodarjenje z odpadki
Oskrba s pitno vodo
Upravljanje z vodnimi viri in raba tal
Raziskovalna in razvojna dejavnost

Strokovna ekskurzija evropske raziskovalne skupine za lizimetre

17.11.2014

V času od 20. do 23.10.2014 je bila v okviru evropske raziskovalne skupine za lizimetre organizirana strokovna ekskurzija, ki je zajela tri lizimetrske postaje na Slovaškem ter eno na Madžarskem. Na Slovaškem imajo tri nove, posodobljene postaje, v Madžarski pa so primer predvsem lastne iznajdljivosti in znanja. Lahko smo spoznali različne rabe in namene teh postaj ter njihov možen razvoj v bodočnosti. Predstavile pa so se nam tudi institucije, ki stojijo za temi postajami, pokazali so nam svoje izkušnje in opozorili tudi na probleme s katerimi se soočajo. Udeleženci smo bili iz šestih evropskih držav: Avstrije, Slovaške, Slovenije, Madžarske, Bolgarije in Nemčije.

 

Prva postaja v Slovaški so bili Borovci, kjer imajo dve postaji – prva je sodoben tehtalni meteorološki lizimeter in ob njem v raziskovalnem polju, razdeljenem na tri dele, so trije poljski lizimetri povezani v skupni kontrolni jašek. S celotnim kompleksom upravlja Raziskovalni inštitut za produkcijo rastlin Piešt'any. Nadaljnja pot nas je vodila v Visoke Tatre v Tatransko Javorino, kjer je Inštitut za visokogorsko biologijo univerze iz Žiline pred kratkim dobil nov, sodoben tehtalni lizimeter, namenjen opazovanju vodne bilance v gozdovih visokogorja. Povsem na vzhodu, v bližini meje z Ukrajino, imajo svojo največjo raziskovalno lizimetrsko postajo, ki jo upravlja Hidrološki oddelek slovaške znanstvene akademije v mestu Michalovce. Tukaj je nameščenih pet lizimetrov, z različnimi karakterističnimi talnimi profili, globine 2,5m, ki so jih dobili na svojem širšem območju. Lizimetri so opremljeni z merilnimi sondami na vsakih 10 cm, tako da omogočajo res poglobljeno strokovno opazovanje in znanstveno delo.

 

Karcag na vzhodu Madžarske leži v pokrajini Jász-Nagykun-Szolnok. Tukaj Karcag raziskovalni inštitut, ki je del univerze iz Debrecina, upravlja s poligonom lizimetrov že od leta 1983. Ta postaja sedaj vključuje 6 tehtalnih, 12 drenažnih in 8 kompenzacijskih lizimetrov. Raziskave su usmerjene predvsem v kmetijstvo in namakanje. Ob tem se najbolj osredotočajo na sol v vodi za namakanje, saj ima to območje v podzemni vodi veliko soli in mineralov.

 

Ekskurzija je bila zanimiva in poučna, lahko smo ugotavljali, da se srečujemo s podobnimi problemi, pa naj bodo to strokovni ali družbeni. Dala pa nam je tudi možnost novih poznanstev in interesov v skupnem strokovnem nastopanju v evropskem prostoru.

 

Strokovna poročila lizimetrskih ekskurzij


Zapisala: mag. Irena KOPAČ,u.d.i.g.

Fotogalerija

potek strokovne ekskurzije

Zanimive povezave:

Institut za ekološki inženiring d.o.o. Ljubljanska ulica 9
2000 Maribor, SI
T: +386 (0)2 30 04 811
F: +386 (0)2 30 04 835
iei@iei.si

Prijava na e-Revijo Ekolist

 

Izdelava spletne strani: NAVDIH.NET