KOMPOSTARNA CERO Celje
VIR: IEI d.o.o.

IEI d.o.o. je za investitorja Mestna občine Celje izdelal idejni projekt (IDP) in projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) za Center za ravnanje z odpadki CERO Celje - kompostarna ločeno zbranih bioloških odpadkov. Kompostrna je načrtovana  za celjsko regijo in je sestavni del objektov Centra za ravnanje z odpadki CERO Celje v Bukovžlaku.

Odpadki, ki se bodo kompostirali v kompostarni, so predhodno ločeno zbrane frakcije bioloških odpadkov, zelenega reza in strukturnega materiala (lesa, palet) iz demontaže kosovnih odpadkov.
Kompostarna se bo gradila fazno. I.faza je dimenzionirana za kapaciteto cca 5.000 t odpadkov letno in II. faza za cca 11.000 ton letno.

Kompostarna vključuje sodobne in dobro vodljive procese, ustrezne za načrtovano velikost. Intenzivni procesi potekajo v tunelih v zaprti hali z odsesanjem zraka preko biofiltra (drobljenje na 5/135 mm, mešanje, intenzivno dvotedensko zorenje v tunelih), naknadno zorenje (13 tednov), sejanje na 10/20 mm in ekspedit pod nadstrešnico.
Investicija za prvo fazo znaša 2.116.550 EUR. Dodatni stroški investicije za povečanje kapacitete kompostarne na II. fazo znašajo cca 833.333 EUR.

Zapisala: Sebastjana Klepec, dipl.san.inž.

 


Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si Nazaj