OBISK SIMPOZIJA O VODNIH ZADRŽEVALNIKIH
VIR: IEI d.o.o.

Elektrotehniška zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije in Slovenski komite za velike pregrade so 1. 12. 2004 organizirali simpozij s tematskim naslovom Vodni zadrževalniki - razvojna nuja ali nedopustni posegi v naravo. Pomen vodnih zadrževalnikov za ohranjanje in zaščito vodnih virov je velik. Pomagajo ohranjati kakovost in količino vode ter uravnavati vodnatost vodotokov. V deževnih obdobjih zadržujejo prekomerne vodne gmote in preprečujejo morebitne poplave, v času sušnih obdobij pa povečujejo vodnatost vodotokov, bogatijo podtalnico in omogočajo namakanje. Vodni zadrževalniki so lahko koristni tudi za druge namene, npr. za namakanje kmetijskih površin, šport in rekreacijo, kot pomožni objekti za energetsko izrabo vodotokov in drugo.

Udeleženci posveta smo imeli priložnost seznaniti se z dosedanjimi domačimi in mednarodnimi izkušnjami s področja upravljanja z vodotoki. Izčrpen program je obsegal predstavitev najnovejših spoznanj o kakovosti domačih vodnih virov, načrtovanje posegov v povodja z ekološkega in prostorskega vidika. Beseda je tekla tudi o pomenu in načinu zagotavljanja kakovosti vode v oskrbi prebivalstva s pitno vodo in o problematiki rabe vode v kmetijstvu, gozdarstvu, industriji. Predavatelji so se dotaknili še pomena vodnega energetskega potenciala za oskrbo Slovenije z električno energijo.

Problematika vodnih zadrževalnikov je bila zaokrožena s postersko predstavitvijo nekaterih avtorskih prispevkov s področja aktualnih projektov iz omenjene tematike. S strani podjetja Institut za ekološki inženiring d.o.o., Maribor sem se simpozija udeležila Simona Gobec.<>.

</>

Zapisala: mag. Simona Gobec

 


Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si Nazaj