UPORABA PESTICIDOV V DRŽAVAH SREDNJE IN VZHODNE EVROPE' ; (VIR:Workshop and strategic planning meeting on pesticide use in CEECs, Krakow 11., 12. 8. 2003)

Povprečna raba pesticidov v državah srednje in vzhodne Evrope (CEEC) je bila v zadnjih 10 letih na večih območjih nižja v primerjavi z rabo pesticidov v državah zahodne Evrope. Dandanes raba pesticidov naglo narašča. Prosti trg in vstop 10 CEEC držav v EU 2004 leta, bo najverjetneje pripeljal do intenzivnega poljedelstva prav v državah pristopnicah (med njimi tudi Sloveniji). To je razlog za zaskrbljenost, da bo industrijski način kmetovanja oz. poljedelstva izpodrinil tradicionalen način. Predvideva se, da se bo povečala poraba najrazličnejših kemikalij, ki se uporabljajo v kmetijstvu. Rezultat tega pa bo povečanje pojavljanja negativnih posledic uporabe pesticidov na ljudeh in okolju v državah pristopnicah.

Na delavnici in strateškem sestanku je bila glavna tema zmanjšanje uporabe pesticidov in iskanje alternativnih rešitev (ekološko kmetovanje, itd.). Za območje Slovenije je bil še posebej izpostavljeni problem netočnih podatkov o uporabljenih aktivnih snoveh (na voljo so samo podatki o prodanih proizvodnih).

Zapisali Sebastjana Klepec in Mojca Langerholc.
 

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si