KONFERENCA 'BILLIONS FOR SUSTAINABILITY?' - Bruselj (Belgija), 25.-27.11.2002' ; (VIR:IEI)

V Bruslju je potekala v terminu od 25-27.11.2002 konferenca z naslovom 'Billions for sustainability?' (Bilijoni za trajnost?) in podnaslovom 'Kaj smo se naučili pri uporabi pred-pristopnih skladov'. Predstavnica podjetja Institut za ekološki inženiring sem se udeležila te konference. Konferenco so organizirali: Friends of the Earth Europe, CEE bankwatch network in Heinrich Böll fundation, potekala je pod pokroviteljstvom in v prostorih Evropskega parlamenta.

Pokrovitelj konference je bil Alexander de Roo iz MEP, sodelovali pa so med drugim tudi: ga. Catherine Day (EC, DG Okolje, glavna direktorica), direktor DG Reginalna politika, predstavniki iz DG Okolje in DG Regionalna politika, ministri, predstavniki organizacij pokroviteljic, NGO-jev, ministrstev, občin in drugi udeleženci predvsem iz držav kandidatk za vstop v EU.

Konference se je udeležil tudi predstavnik slovenske diplomatske misije pri EU g.Dimitrij Pur.

Podan je bil pregled dosedanje uporabe pred-pristopnih skladov (s poudarkom na ISPA), težave, ki so se pri tem pojavljale in predlogi, kako se temu izogniti pri uporabi strukturnih in kohezijskih skladov. Predstavniki evropskega parlamenta in evropske komisije so apelirali na vse predstavnike držav kandidatk za članstvo EU, da naj čim prej pripravijo programe za koriščenje sredstev iz kohezijskih skladov, ki jih bo mogoče koristiti že v obdobju pred 2006. Kakor vemo, se bo zaradi priključitve držav kandidatk in s tem Slovenije k Evropski uniji, predpristopni sklad ISPA za nas iztekel. V obdobju 2005-06 bo že možno koristiti sredstva kohezijskega sklada, vendar bodo za to obdobje potrebni programi, podobno kot je bila potrebna priprava ISPA strategija, na osnovi katere so se kasneje pridobivala sredstva iz ISPA sklada.

Za prijavo projektov za sofinanciranje iz sklada ISPA je omejitev v minimalni višini investicijske vrednosti projektov 5 mio EUR. Kohezijski sklad je glede velikosti projektov še zahtevnejši, saj je najnižja vrednost kot pogoj za prijavo projekta 10 mio EUR. Pri manjših državah, kot je Slovenija, predlagajo združevanje projektov. Ker je bila takšna praksa v Sloveniji že sedaj prisotna in ker je včasih težko doseči takšno vrednost projekta, smo ta problem predstavili predstavnikom iz MEP in EC. G.Erich Unterwurzacher (DG Reginalna politika, Vodja enote) meni, da bi bilo glede te tematike potrebno govoriti s komisarji, sam meni, da lahko dosežemo dogovor o nižji vrednosti za prijavo projektov v kohezijski sklad, če bomo to želeli.

Konferenca je bila zastavljena zelo delavno, predviden je bil čas za izčrpne debate, kjer smo udeleženci prejeli odgovore na zastavljena vprašanja, kar se tiče koriščenja kohezijskih in strukturnih skladov direktno od odgovornih predstavnikov iz MEP in EC. In odgovori so zelo obetavni.

Zapisala Duška Czurda.
 

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si