13. Mišičev vodarski dan 2002 ; (VIR:IEI)

Vodarji smo se že trinajstič zapored zbrali na strokovnem posvetu. Kot je zapisal Franci Avšič v uvodu zbornika, v posvečenem obdoblju mladega Zakona o vodah, štiri mesece po njegovem sprejetju.
Strokovni posvet je obravnaval sledeče tematike :

1) Uresničevanje zakona o vodah,
kjer sta sodelavca IEI dr. Uroš Krajnc in Duška Czurda predstavila problematiko oskrbe s pitno vodo iz drugega povodja na primeru vodnaga vira Malni pri Postojni. Članek, objavljen v zborniku je v PDF obliki na voljo tudi tukaj.

2) Voda in prostor
Predstavljenih je bilo več načinov priprav vodnogospodarskih strokovnih podlag za odločanje, tako s strani geografskih informacijskih sistemov kot tudi priprave baz podatkov. Ga. Suzana Pranjc-Potrč je predstavila projekt Ekoprofit(r), v katerem sodelujejo tudi sodelavci IEI.

3) Stanje in perspektive delovanja hidromelioracijskih sistemov
Predstavljen je bil kataster melioracijskih sistemov in naprav (KatMeSiNa) Ministrstva za kmetijstvo, vpliv klimatskih sprememb na kmetijstvo in gozdrastvo ter hidromelioracije Sejanske doline.

4) Aktualni vodnogospodarski projekti
V tem izredno zanimivem delu srečanja se je zvrstilo več strokovnih referatov o tekočih projektih, med njimi matematični model drobirskega toka, fizikalni in matematični model dogajanja v reki za mostnim opornikom. Sodelavec IEI Jure Ravnik je predstavil matematični model vdora vode Reke Drave v podzemno vodo. Članek, objavljen v zborniku je v PDF obliki na voljo tudi tukaj.

Srečanju je sledilo prijetno druženje.

Zapisal Jure Ravnik.
 

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si