MARIBORSKA SUROVINA BO ZGRADILA NOV RECIKLAŽNI CENTER (VIR:STA 11/06/2001)


Mariborska Surovina, ki že 50 let zbira sekundarne surovine, bo v industrijski coni na Teznu zgradila nov reciklažni center, v katerem bodo letno sortirali in reciklirali okoli 75.000 ton komunalnih odpadkov, ki jih ustvarjajo gospodinjstva, obrtne in storitvene dejavnosti. Po besedah direktorja Surovine Marka Fona bo izgradnja novega reciklažnega centra stala 6,5 miljona mark, zahvaljujoč novemu centru pa se bo bistveno zmanjšal obseg komunalnih odpadkov, ki jih komunalna podjetja iz Maribora in 15 okoliških občin odlagajo na odlagališče na Pobrežju.

Poleg komunalnih odpadkov bodo v novem centru reciklirali tudi kosovne odpadke bele tehnike in lesa ter starih vozil, gum, gradbenih ostankov in drobnih kosovnih odpadkov.

V Surovini bodo v petih novih sodobno opremljenih objektih komunalne odpadke samo sortirali, novi reciklažni cebter pa ne bo imel svoje sežigalnice in kompostarne. Zato bodo balirane ostanke komunalnih odpadkov še naprej odlagali na deponiji na Pobrežju.

Kot je povedal Fon, bo reciklažni center deloval v skladu s smernicami Evropske unije, veljavnimi zakoni in občinskimi akti, o njegovem delovanju pa bo še pred izgadnjo stekla javna razprava med občani v mesti četrti Tezno. Ti izgradnji novega centra ne nasprotujejo, saj Surovina že natanko petdeset let opravlja svojo dejavnost na sedanji lokaciji. V Surovini, kjer je ta cas zaposlenih 90 delavcev, so ze doslej letno zbrali blizu 50.000 ton sekundarnih surovin. Občani Tezna terjajo samo izgradnjo nove ceste do bodočega reciklažnega centra in ureditev ostale infrastrukture.

Projekte za izgradnjo reciklažnega centra, pri izgradnji katerega sodeluje mestna občina Maribor, bo izdelalo podjetje Inženiring Biro iz Maribora, za tehnični del dokumentacije pa bo poskrebel Inštitut za ekološki inženiring iz Maribora, ki bo izdelal tudi poročilo o vplivih na okolje. Znanja mariborskih projektantov dopolnjujejo rešitve podjetja RTV Tehnologija. Novi reciklažni center, v katerem bodo zaposlili od 20 do 25 novih delavcev, ki so že na ustreznem usposabljanju, bo začel obratovati predvidoma decembra letos. Šestnajst občin severovzhodne Slovenije je že podpisalo pismo o nameri, da bodo reciklažni center uporabljale, investicija pa je ta čas v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si