Odlagališče komunalnih odpadkov (Hooge Maey) ter odlagališče nevarnih odpadkov v Antwerpnu, Belgija  (VIR:IEI in Indaver, Antwerpen)

Ogledali smo si odlagališče komunalnih odpadkov, ki leži v enem od pristanišč mesta Antwerpen. Odpadke so začeli odlagati pred tridesetimi leti, ko zakonodaja še ni bila tako stroga kot danes. Zaradi tega je bilo potrebno odlagališče temeljito sanirati in prilagoditi zakonodajnim zahtevam z namenom nadaljnjega obratovanja odlagališča. Ustanovili so posebno podjetje, ki je zadolženo za sanacijo, obratovanje, zaprtje in postobratovanje odlagališča in je z deli začelo v začetku leta 1999.
 

Leta 1999 je bilo odloženih že 238.000 m3 trdnih komunalnih odpadkov v skupni teži 256.000 ton. V povprečju so dnevno odložili 1.000 ton komunalnih odpadkov. Prečrpali so tudi 60.000 m3 izcednih vod za čiščenje. Sestava odloženih odpadkov je naslednja: 

  •  134.000 ton komunalnih odpadkov, 
  •  45.000 ton odpadkov po recikliranju, 
  •  40.000 ton nestrupenih odpadkov iz industrije, 
  •  37.000 ton pepela iz sežigalnic ter 
  •  2.5000 ton odpadnega blata iz čistilnih naprav. 
Odlagališče zavzema območje 30 ha, je visoko 40 metrov in ima kapacitete do višine 55 metrov. Količina odloženih odpadkov se bo zmanjševala zaradi aktivne sežigalnice odpadkov v Antwerpnu.
 

V zadnjih letih so postavili tehtnico ter zaščitno ograjo, začeli so z zamenjavo in popravili črpalk in tlačnih valjev (kompresorjev), v načrtu pa imajo tudi ureditev dovozne poti, prekritje s tekstilno folijo, postavitev mrež…
 

Le železniška proga loči odlagališče komunalnih odpadkov od opuščenega ter delujočega odlagališča nevarnih odpadkov. Ker opuščeni del odlagališča prav tako ne ustreza strogi zakonodaji, bodo za to področje izvedli sanacijo, delno z izkopavanjem, delno le s prekrivanjem ter gradnjo sistema zajemanja izcednih voda. Na tem področju so nastala manjša vodna telesa, v katerih živijo predvsem ptiči (race, labodi in drugi), ostalo pa je v večini prekrila trava. Ta vodna telesa bodo izsušili, prekrili odlagališče ter pripravili na postobratovanje. Na tem mestu bodo postavili elektrarno za koriščenje energije vetra. Delujoči del odlagališča nevarnih odpadkov je zgrajen po novih predpisih.
 

Ob obeh odlagališčih delujejo tudi sežigalnice odpadkov. 

Več o podjetju lahko izveste na njihovi domači strani: www.indaver.be
 

Zapisala Mojca Langerholc.
 

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si