Nova metoda za analizo kvalitete vode (VIR:IEI-Lab)


V laboratoriju »National Water Quality« v Denverju so raziskovalci razvili novo občutljivo metodo za ugotavljanje kvalitete vode. V vodi lahko zaznajo vsebnost kofeina, ki jo je vanjo med jemanjem vzorca s sapo zanesel vzorčevalec.

To je bil razlog, da je nadrejeni opozoril svoje zaposlene, naj med jemanjem vzorcev vod za analizo kvalitete, ne dihajo direktno v vzorec. V omenjenem laboratoriju namreč analizirajo med drugim tudi vsebnost kofeina v vodi. Kofein pa se lahko pojavi v vzorcu tudi z direktnim vdihavanjem, če smo prej pili kavo in ne smo preko urina. Kofein uporabljajo kot indikator fekalnega onesnaženja. Če se nahaja kofein v vodotoku, je to zanesljiv dokaz, da je vodotok kontaminiran s komunalnimi oz. fekalnimi odpadnimi vodami.

Šef laboratorija potrjuje, da lahko z današnjo laboratorijsko opremo štejejo molekule itd.. Prav s tako opremo so znanstveniki ugotovili, da so v komunalnih vodah kofein, antibiotiki in razni humani hormoni (sintetični in naravni). Možno je, da se v vzorcih sploh ne pojavljata PCB in dioksin (»zgodovinska parametra«), pač pa na stotine zmesi oz. sestavin, ki lahko tako ali drugače vplivajo na vodotoke, živali v vodotoku in najbrž tudi na zdravje ljudi.

Tako so na primer zelo problematični estrogeni, ki se obnašajo kot »endokrini motitelji« in se nahajajo v kontracepcijskih tabletkah. Prav nič manj pa ni problematičen monilfenol, ki ga dodajajo detergentom za pranje vozil in v spreje, ki se uporabljajo v kuhinjah. Oba (estrogen in monilfenol) vplivata na reprodukcijo rib (ribe moškega spola se pod vplivom obeh spremenijo v ribe ženskega spola).

Znanstveniki se prav tako trudijo dokazati prisotnost triklosana v vodotokih (antibiotik, ki se uporablja v antibakterijskih milih, gelih, kremah in celo v nogavicah). Vse zgoraj omenjene kemijske snovi so namreč lahko indikator kontaminacije vodotoka s komunalnimi vodami.

Več si lahko preberete na http://www.sltrib.com/02012002/utah/172692.htmPripravila: SEBASTJANA KLEPEC, dipl.san.inž.
IEI, Laboratorij za hidrotehnične meritve in ekološki monitoring

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si