Obisk sodobnega obrata predelave preostanka odpadkov v St. Michaelu v Avstriji. (VIR:IEI)


V četrtek, 10. 1.2002 smo si SZO ( Skupina Za Odpadke IEI-ja ) ogledali sodoben obrat predelave preostanka odpadkov v St. Michaelu v Avstriji.
Naprava je popolnoma v privatni lasti, s kapaciteto predelave 12.000 t/letno. Naprava je zasnovana tako, da preostanke odpadkov ( predhodna oddvojitev papirja, kartona, stekla in bioloških odpadkov ) pripeljejo v obrat v St. Michaelu. Preostanki odpadkov se predhodno zmeljejo v drobilcu, nato pa po transporterju potujejo do sita za ločitev frakcij na > in < od 80mm.
Biološka aktivna frakcija s premerom preostanka pod 80mm se lahko dodatno predela do zahtev za odlaganje ( kurilna vrednost frakcije < 6.000 kJ/kg odpadka ), frakcija, ki preostane, pa je odvisna od zahtev trga in jo je možno sežgati/odložiti ali dodatno sortirati. V obratu predelave poteka ločena tehnološka linija za sortiranje ločeno zbranih umetnih snovi ( plastika ). Le ta se izvaja v klimatizirani ročni sortirnici, ločitev na posamezne vrste frakcij je spet odvisna od zahtev trga. Tako ločeno zbrane in dodatno sortirane umetne snovi se v objektu še dodatno stisnejo in povežejo v bale, ki so namenjene nadaljnji predelavi.
Spomladi se bo tehnološka linija za umetne snovi dogradila, tako, da bo možna ločitev umetnih mas na različne frakcije ( velikosti zrn ). Le to pa pogojujejo zahteve sežiga ( cementarna, papirna industrija ali druge vrste sežiga)

Pripravila Sabina Žaja, u.d.i.g.

Nazaj na arhiv novic Natisni to stran Nazaj na iei.si