Čistilne naprave in bioplinarne
Kanalizacija
Gospodarjenje z odpadki
Oskrba s pitno vodo
Upravljanje z vodnimi viri in raba tal
Raziskovalna in razvojna dejavnost

Ekskurzija Društva vodarjev Slovenije

22.9.2014

Društvo vodarjev Slovenije (DVS) je v petek, dne 5.9.2014, organiziralo strokovno ekskurzijo na Avstijsko Koroško, ob reki Zili. Izleta smo se udeležili tudi štirje delavci podjeta društva. Ekskurzijo smo pričeli v Ljubljani, kjer nas je pobral avtobus in smo se odpravili v Feistritz/Gail na Avstrijsko Koroško.

 

Gail je Avstrijska beseda za reko Zilo. Reka Zila je hudourna reka in je bila potrebna sanacij ter preventivnih ukrepov za preprečevanje poplav. Namen izleta je bil ogled rekunstrukcije reke Zile v okviru projekta LIFE+ in NATURA 2000. Projekt LIFE+, vreden 2,5 mio eur, je potekal med leti 2010 - 2014 ter bil s 50% sofinanciran iz EU skladov. V sklopu projekta so bile opravljene naslednje dejavnosti:

  1. rekunstrukcija reke Zile - rečno korito znotraj nasipov je bilo naravno oblikovano. Dolžina: 1,2 km.
  2. zasnova mirnih vod - približno 2,3 ha novih urejenih poplavnih območji sedaj nudi dodaten življenjski prostor zaščitenim živalim in rastlinam;
  3. zasnova "mala Zila" - načrtovan 2 km dolg potok, kot "življenjska žila", ki poteka ob poplavnem območju reke Zile;
  4. revitalizacija starih rokavov;
  5. informiranje obiskovalcev - urejen je dostop do reke Zile, kjer je tudi urejen grič z razgledno točko.

 

V hotelu "Alte Post" smo imeli predavanja o projektu in diskusijo o razlikah okoljske zakonodaje med Slovenijo in Avstrijo. V Gostilni Trattoria, ki je v hotelskem objektu smo imeli okrepitev in vpogled v zgodovino reke in območja te reke.

Ker nam je vreme prizaneslo in ni bilo dežja, smo se odločili za kratek ogled gradnje skakalnic v Planici. Tukaj smo si ogledali potek gradnje in ureditve hudourniškega potoka ob skakalnici. Nato pa v Ljubljano, kjer smo se poslovili od ostalih članov ter krenili na pot domov.

 

Tomaž Kopač

Dodatne informacije:

www.life-gail.at

 

Fotogalerija

Zanimive povezave:

Institut za ekološki inženiring d.o.o. Ljubljanska ulica 9
2000 Maribor, SI
T: +386 (0)2 30 04 811
F: +386 (0)2 30 04 835
iei@iei.si

Prijava na e-Revijo Ekolist

 

Izdelava spletne strani: NAVDIH.NET